SJEĆANJE NA KAFANU ”TUNEL” (KOD SULJE)!

huseinpiše HUSEIN NEZIRHODŽIĆ

SJEĆANJA NA KAFANU “TUNEL” KOD SULJE

Svaka generacija, svaka mladost ima svoja mjesta gdje su provodile svoje
vrijeme. U mojoj mladosti , u mojim gimnazijskim danima, davne 1968. godine, otvorena je bosanska kafana “Tunel” ili poznatija samo “Kod Sulje”, gdje se sakupljala mlađa generacija. Neki stariji će se sjetiti da je te godine izašla svjetski najpopularnija hit pjesma Toma Đonsa “Delilah”, pa kafana dobi i naziv “Dilajla”. Kafana “Tunel” se nalazi na Baščaršijskom trgu u neposrednoj blizini Sebilja. Bila je uvijek puna i krcata , tako da je bilo teško naći mjesto da se posjedi i popije kafa sa svojom rajom.

tunel5
Kafanu su držala braća Ferid i Suljo, a Suljo bi često upotrebljavao svoju čuvenu rečenicu “Hajmo ko je ranije”,
da bi oslobodio mjesto za ostale koji su bili na čekanju. Zaista, svi mi redovni koji su dolazili nose lijepe i nezaboravne uspomene, jer tu su se sticala prva znanja i iskustva iz životne škole, prva poznanstva i dobra drugarstva, prve simpatije i ljubavi.
Prođoše tolike godine, a kafana “Tunel” i danas radi. Samo nema više rahmetli Sulje i Ferida, nema više one stare, drage raje, što je razne životne okolnosti uzeše ili odvedoše. Danas kafanu vode dvojica Suljinih sinova, tako da je sačuvana porodična tradicija.
Ipak, ponekad dođu oni rijetki koji su danas u poznijim godinama koji provode svoje penzionerske dane, usput nostalgično sjećajući se svoje mladosti.

Photo de Husein Nezirhodžić.

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.