ŽELJO

piše FUAD DORIĆ

ŽELJO

zeljo

Stadion Grbavica. Jednog lijepog i suncanog sarajevskog popodneva tokom Fudbalske sezone 1963/64, nekoliko minuta prije pocetka treninga, stotinjak Zeljinih vjernih navijaca zauzese najbolja mjesta na istocnim tribinama blizu gola, pri dnu blage travnate padine koju je presijecala zeljeznicka pruga.
Cetiri sredovjecna zeljovca ispraznise cekere. Postavise mali sto na rasklapanje, plasticni stoljnak preko, bokalic rakije, stamplice, tanjir travnickog sira,narezane sudzuke, hljeb, salatu… Sve brizno pripremljeno i temeljito planirano. U ocekivanju igraca, navijaci-meraklije nazdravise a onda komadic sira, malo mesa i tako redom.
Iznenada se prolomi aplauz. Na izlazu, u sredini drvenih tribina, pojavise se jedan za drugim : Radovic, Staka, Kranjc, Kapidzic, Kulovic, Matic, Zemko,Jelusic, Bratic, Gasic, Braculj, Bukal, Smajlovic, Duspara… a za njima i trener Vlatko Konjevod. « Vlatko, sto ovo nema Osima. Da nije povrijedjen », glasno upita jedan navijac. A Konjevod, poznati Zeljin trener, uz osmijeh dize ruku i mahnu umjesto odgovora. Nakon nekoliko trenutaka neko povika: « Evo Svabe! » Na vratima se pojavi plavokosi fudbalski majstor i lagano krenu prema svojim suigracima. Njegovo lezerno istrcavanje, sa povijenim rukama u laktovima i opustenim sakama, pratio je snazan aplauz prisutnih navijaca. Cula su se i zvona, pa su njihovi tradicionalni plehnati zvukovi podsjecali na pravu utakmicu. Tako poce Zeljin trening.
Nizale su se akcije, uvjezbavanja i simuliranja zamisljenih scenarija za nedeljnog protivnika. Merklije se zagrijase. I rakije, i meze, bilo je sve manje, ali dovoljno do kraja treninga. Iznenada, sa petnaestak metara, Bukal pogodi stativu. Bio je to topovski udarac ciji se zvuk kao eho prosirio sve do prozora okolnih zgrada odakle su stanari sa balkona i prozora posmatrali akcije igraca u plavim dresovima. Nekoliko minuta kasnije, ponovo Bukal, ovaj put glavom otpremi loptu u desni gornji ugao Radovicevog gola. Ovi atraktivni i siloviti udarci bili su rezultat redovnog treniranja u fiskulturnoj sali Drvarske tehnicke skole, gdje je legendarni Milan Ribar radio kao profesor fiskulture. Tesko je bilo presuditi ko je bio neumorniji – Ribar u nabacivanju, ili Bukal u udarcima. Zid u koji su udarale lopte ostajao je prosaran pukotinama i slikovitim tragovima fudbalskih lopti pa je svake sezone osteceno trebalo i gipsati, i kreciti.
Trening na Grbavici je u toku. Izvedene akcije bile su krupan razlog za slijedecu casicu i ranije “zapikani” komadic sira i sudzuke. A onda loptu prihvati Ivica Osim te tako zapoce « Strausov valcer ». Lujo Kranjc bi najhrabriji i krenu prema Osimu. Ode u prazno. Staka isto tako. Proseta Svabo do Radovica, zastade, pa opet krenu, ostali odustase a Svabo uputi loptu prema Misi Smajlovicu, Miso ponovo Osimu, priblizi se Matic… Na stadionu tajac.
Akcija je licila na veliki spektakl u gostima protiv OFK Beograda kada je Zeljo pobijedio rezultatom 4 : 2 a Osim i Zeljina navala pravili metez u odbrani OFK Beograda. Ovu pobjedu detaljno je opisivala sportska stampa, a navijaci prepricavali kao da su svi bili na Karaburmi. Tada su na radio-talasima u sarajevskim kvartovima odjekivale rijeci komentatora : Haos pred golom OFK Beograda. Niko ne moze da zaustavi Zelju i Osima. Odbrana beogradskih romanticara nemocna. Domaci igraci i navijaci kao da jedva cekaju kraj utakmice. A pred trafikom “Oslobodjenja” u Titovoj ulici, vec poslije 19 sati citaoci su nestrpljivo cekali prvo izdanje sa najsvjezijim sportskim izvjestajima, kako bi iz novina saznali jos nesto sto mozda nije pomenuto na radiju, a i ako jeste, nije na odmet podsjetiti se jos jednom, da se ima sta prepricavati, uz uobicajena dodavanja i preuvelicavanja.
Na Zeljinom treningu nase aksamlije dovrsise pice i mezu. Igraci krenuse u svlacionicu, stadion napustise i vjerni navijaci a diskusija se nastavi, sa jednom jedinom zeljom – Zeljo u nedjelju mora pobijediti. Na semaforu je pisalo Domaci 4, gosti 1. Neko je zaboravio skinuti metalne tablice sa rezultatom prethodne utakmice. A u nedjelju, veliki derbi – gostuje Crvena Zvezda. Vec su ispunjeni listici Sportske prognoze. Za ovaj susret fiksirana je, naravno, jedinica. Dakle, na Grbavici bez iznenadjenja. Pobjeda Zelje.

NAPISAO  Fuad Dorić

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.