PROFESORICA KOJA NAS JE UČILA LJEPOTI SPORTA I GRACIOZNOSTI POKRETA!

piše  Mirza Hasanefendić

PROFESORICA KOJA NAS JE UČILA LJEPOTI SPORTA I GRACIOZNOSTI POKRETA!

   Fina priča o dragoj, lijepoj,uspješnoj……..prof. Jasminki Mutevelić

FB_IMG_1569723622690

Profesoricu Jasminku Mutevelić sreo sam u gimnazijskim danima. Bila je mlada profesorica, vrlo lijepa i puna entuzijazma koja je nastojala da prenese svoja znanja i svoju ljubav prema sportu svom okruženju. 

Uslovi za predmet fizičko vaspitanje ili fiskulturu kako se to u raji zvalo, nisu bili nimalo impresivni u samoj zgradi Prve gimnazije. Igralište Metalac je bilo super za ljetnji period, ali najveći dio nastave se ipak odigravao u ‘’sportskim salama’’ u zgradi ‘Prve gimnazije’’ u vrlo neuslovnim prostorima. Bila je jedna tzv velika sala (ostala još od austrougarskog perioda) i mala adaptirana uslovna fiskulturna sala, koja je bila ‘’carstvo ‘’ kreativnosti mlade profesorice. 

Prof. Mutevelić i danas u punoj formi 

Mlada profesorica, koja je kao učenik Bugojanske gimnazije, bila član gimnastičke reprezentacije BiH, bila je bez ostatka posvećena sportu i svoje znanje je usavršila na sarajevskom DIF-u pod budnim okom i nadzorom vrsnog pedagoga prof, Bogdana Maksimovića. 

Mlada i šarmantna profesorica je ušla među elitne profesore fizičkog vaspitanja ”Prve  gimnazije”, veličine poput; prof. Saliha Janjca, prof Dževada Fazlića, prof Ljubice Podkubovšek , prof. Ruže Lekic, pa je i sam početak je bio vrlo zahtjevan. 

Iako  su gore navedeni profesori već bili čuvena imena, prof . Jasminka Mutevelić je imala svoju sasvim novu sportsku koncepciju, koja je bila njena posebnost i izraz njenog shvatanja sporstkog razvoja mladih. 

Iako je bila profesora  nekim kasnijim sportskim vedetama (npr čuvena košarkašica Jasminka Selimović) osnova  njenog rada bilo je , prije svega,  omasovljenje sporta, a ne pojedinačni rad sa pojedinim talentom. 

 Ovaj izbor, koji je, po meni, potpuno isparavan približavajući sport svima kao masovnu vrijednost, a ne samo kao elitističku disciplinu talentovanim pojedincima, donio joj  je kasnije ‘’zvjezdane trenutke ‘’ u sportskoj karijeri, jer skoro da se nije mogao zamisliti neki slet ili slični sportsko spektakli bez profesorice Jasminke i njenih divnih djevojaka. 

Uostalom iz masovnosti sportske baze vremenom se rađaju i nove zvijezde.

Njene ‘’curice’’ su učestvovale u skoro svim sletovima u tom vremenu, a vrhunac slave i zvjezdane trenutke njene karijere i njenog rada sa mladima bilo je učestvovanje na otvaranju sarajevskih zimskih olimpijskih igara 1984.

FB_IMG_1569723465265

Njene djevojke ne samo da su bile dio velikog spektakla, nego su one svojom gracioznošću, ljepotom koraka i uigranim ritmom nosile ponosno napise sa imenima zemalja, dajući ljepotu i magiju tom događaju. Njene djevojke ne samo da su bile dio velikog spektakla, nego su one svojom gracioznošću, ljepotom koraka i uigranim ritmom nosile ponosno napise sa imenima zemalja, dajući ljepotu i magiju tom događaju.

 

Otvaranje Sarajevkih ZOI 84

Ovo je zgodna prilika da skrenemo pažnju čitaocima, da je u njenom pristupu sportu i životu  pored sportske komponente, veliku ulogu igrala i izražajnost pokreta nogu i ruku. Ustvari ovo je jedan od baznih postulata koncepcije rada profesorice Mutevelić koji uvijek teži perfektnom spoju sportske snage, elegancije koraka, držanja tijela i cijele posture istog tog tijela uvijek uspravljenog.

Profesorica je uvijek držala do toga de pokreti ruku, hodanje i držanje tijela mnogo govore o   samoj ličnosti, pa je tako jednom prilikom rekla ; ‘’Pokaži mi kako hodaš, pa ću ti reči o kakvoj se osobi i njenoj duši se radi!’’. 

Pored njene strasti omasovljena sporta i približavanja njegovih vrijednosti učenicima, na svom mikro planu njena prva ljubav bila je gimnastika, a prevashodno ritmička gimnastika. U svom radu ona je odgojila nekoliko vrsnih gimnastičarki ,čiji je su sportski uspjesi dostizali i reprerezentativne nivoe. 

Nije profesorica bila samo uspješna u organizovanju masovnih sportskih događanja, bila je ona  i vrstan pedagog i učitelj pojedinaca i ekipa u natjecateljskom dijelu sporta. Zahvaljujući njenom predanom radu i talentu učenica, njene djevojke, su bile prvakinje BiH u ritmičkoj sportskoj gimnastici 1975.

FB_IMG_1569723481738

 

                             Prof. Mutevelić sa svojim djevojkama prvakinjama 1975

Redali su se naravno i drugi sportski uspjesi, ali bi to tražilo mnogo više prostora nego što je to tehničko izvodljivo na blog stranici.

 Poslije završene gimnazije, nastavio sam saradnju sa  dragom profesoricom, radeći zajedno u trenerskom tandemu sa djevojkama Prve gimnazije u košarci i odbojci. Raditi zajedno  sa prof, Mutevelić bilo je posebno zadovoljstvo i privilegija, uvijek otvorena za saradnju sa bogatim pedagoško-sportskim iskustvom, strpljiva,  i nasmijana iz koje je izbijao neki posebni šarm ljepote i dobrote, bili su inspirativni za rad. 

 

Imali smo naravno i određene sportske uspjehe, ali meni je ostao neizbrisiv utisak jedne genetske sportiskinje, rođenog lidera, koja je preodređena da prenosi svoje znanje na mlade i ona to radi bez ostatka.

20190929_085003

  Sportski entuzijazam nije napuštao profesoricu ni za vrijeme strašnog bombardovanja Sarajeva, ona je aktivno organizovala treniranje i takmičenja u sali Prve gimnazije u stonom tenisu. Ni rat nije mogao zaustaviti taj žar za sportski rad sa mladima. Njen sportski rad nudio je mladima nadu da će se vratiti jednog dana normalan život i radost sporta.

Za svoj pregalački rad profesorica dobila je visoko republičko priznanje  ‘’25 majsku’’ nagradu 1987 i upisala se u istoriju laureata koji su dobili tu prestižnu nagradu.

20190929_085237

Za nju sport je bio više od toga, bio je divan spoj sporta, pokreta, ljepote i akrobacije, pa je jedno vrijeme predavala i akrobatiku na ‘’Akademiji scenckih umjetnosti’’ u Sarajevu, pa možda, ako ste nekada vidjeli neki akrobatski glumački performans na glumištu sarajevske cene, niste ni pomislili da je isti produkt rada naše voljene profesorice.

I nije naša draga profesorica prestala sa radom odlaskom u penziju prestala sa sportskim entuzijazmom, nego je nastavila sa još većim elanom i u novom životnom okruženju. Nastavaila je sa okupljanjem žena u najljepšem životnom dobu, punim životnog iskustva i želje da ostanu još mlade tj u ounoj formin i zdravlju. Oragnizuje i lično vodi mnoge grupa koje se bave fitnesom i jogom, gdje dame u najboljim godinama održavajući svoju fizičku spremnost i usporavaju neželjne biološke negativne procese,a sve uz druženje i radost života.

 Odlazak u penziju nije ništa promjenio u sportskom duhu drage i šarmantne dame, pa  je profesorica Jasminka nastavila da radi aktivno i ‘’sama na sebi’’ . On danas učestvuje na raznim sportskim manifestacijama i redovno planinari sa društvom po bosanskim planinama. Učestvuje redovno u sportskim manifestacjama tipa raznih maratona, pa je tako i jedne godine (2005) pobjedila u maratanskoj trci (u kategoriji rekreativaca) ‘’Viviccita’’ , koja ima veliki kredibilitet u sportskom svijetu.

20190929_084832

Njen sportski’’asortiman’’ je raznovrstan , pa redovno učestvuje u poznatim sarajevskim bicikllijadama, gdje postiže dobre rezultate,  a 2005 je osvojila i medalju pokazujući da životna doba nema pepreka za bavljenje sportom

Sportski uspjesi prof. Mutevelić, kako lični,  tako kao i pedagoga i voditelja, ispunjavaju mnogobrojne strane raznih medija i to je sve poznato ljudima koji su ili su bili u kontaktu sa ovim vrsnim pedagogom. Autor ovog teksta, koji mnogo toga zna nije želio sve to redom pobrajati, jer bi to uzelo mnogo prostota i pretvorilo bi se u jedan blistav sportski bilten, a to nije njegov cilj. Autor  je prije svega želio približiti kolosalnu ljudsku i psihološku dimenziju, ove sportske gromade čiji je rad usmjerio na pravi put hiljade mladih djevojaka koje se u sportu i njegovim pratećim sadržajima našle svoj razvojni put u godinama formiranja mladih ljudi.

Pa da za kraj malo parafraziram omiljenu misao Gandija ; ‘’U Gangu su vode uvijek druge  vode, ali Gang ostaje uvijek isti…’’, a ovo sam čuo od meni dragog prijatelja, pisca i novinara Bobana Stajića koji je citirao Gandija.

 U mojoj verziji bi to otprilike glasilo ovako; ‘’ Kroz malu sportsku salu Prve gimnazije i Metalac prolazile su generacije mladih djevojaka manje ili više sklone sportu, ali je profesorica Jasminka tu uvijek ostajala na licu mjesta, da isprati formirane talente koje je ona podigla i da sačeka nove debitante koje će on formirati u sportiste. Generacije učenica su prolazile, a profesorica je uvijek ostajala uvijek ona ista predana bez ostatka sportu’’!

Ja njoj, kao svjedok vremena i događaja, zahvaljujem na njenom sportskom i pedagoškom radu, koji su ostavili traga u sarajevskim sportskim događanjima.

oktobar 2019 napisao Mirza Hasanefendić

 

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.