NOVAC JE PRIJETNJA ŽIVOTU NA ZEMLJI!

NOVAC JE PRIJETNJA ŽIVOTU NA ZEMLJI!

 

 

 

 

 

 

 

Nekada davno u antička vremena, Feničani izmisliše novac. To je bila velika dobit za tadašnju trgovinu, jer je sa njegovim pronalaskom epoha robne razmjene bila završena. Nije bilo više potrebe tako da npr; ”Dovedeš stado stoke pred kuću koju si htio kupiti, a da novonastali vlasnik tvog stada onda mora misli kako će se sada riješiti stada, jer njemu treba nešto treće”.

Novac  je ubrzao tadašnju ”ekonomiju” tj trgovinu i prateće djelatnosti, pa čak i prvu primitvnu verziju odredjivanja vrijednosti rada i proizvoda. U tom istorijskom momentu novac je bio za dobrobit i progres cijelog čovječanstva!

Vrijeme brzo prolazi, nižu se hiljade godina i novac se poput monstruma transformiše u svoju suprotnost, odnosno postaje velika opasnost za opstanak svijeta.

Tako je novac, u današnja doba, poremetio svu biološku ravnotežu u prirodi. Novac je razvio bolest poznatu pod narodnim imenom pohlepa, pa ta pohlepa uništava ogromna biološke resurse šuma, plodnih površina, zagadjivanje voda i zraka, izumiranje ili prijetnja nestanka cijelih životinjskih vrsta,…… i tako jedna duga lista.

Novac je sam od sebe čudna bolest, jer što ga imaš više, ti ga hočeš da imaš još više i to je jedna trka bez kraja ili ponekada sa tragičnim završetkom.

Novac je sila i moć, pa ko ima novac razmišlja i odredjuje sudbinu onoga koji ga nema. Onaj ko ima novac misli za onoga koji ga nema, jer zahvaljući novcu on dobija vlast.

Zbog novca se vode ratovi, uništavaju stotine hiljada ljudski života sa masovnim razaranjem.

Zbog novca se ide ili gine i u svete ratove, pod lažnom isprikom religioznih motivacija. I u toj verziji, onaj koji ima pare sjedi negdje u diskreciji, a onaj koji nema pare gine na ulici, nesvjestan onoga šta radi i za koga radi. On nema para, pa nema šta da misli, a  za njega misli neko ko ima novac.

Novac je primarna sirovina za proizvodnju svih ljudskih nesreća. Novac je osnovna (bazna) sirovina za proizvodnu i bacanje bombi svih vrsta i veličina.On je taj koji finansira montirane ili selekcionisani vijesti u medijima, a koji šire propagandu u cilju širenja mržnje.

Ako sijete masovan strah, vi imate dobre izglede da žanjete novac naveliko!

Novac nije samo za ”belaja” ima on upotrebu i da se izrazi zahvalnost.

Pa priča kaže; Neki političar učinio neku ”dobru” uslugu nekom čovjeku. Ovaj sav sretan kaže ”dobročinitelju”: ”Ma nema tih riječi kako da Vam se zahvalim na učinjenoj usluzi!”.

Političar, mrtav hladan, njemu odgovara: ”Odkako su Feničani izmislili novac, nema više potrebe za riječima zahvale!”

Novac je poput zloćudnog tumora! Kada ga ”uzmeš” preko kreditne kartice, on u početku ne boli, a tebi lijepo, jer i neznaš kakav si belaj kupio. On šuti, ali radi tiho i maksimalno moguće, ona njegova polazna baza raste (sa kamatama) sa svakim danom i širi se poput malignog kancera, napadujući i druge stvari od ”životnog značaja” u tvom životu.

Ti plačaš sve više kamata za dug, a da bi to platio moraš da se odrekneš mnogo drugih tebi dragih stvari u svakodnevnici. Mnogim taj ”zloćudni novčani tumor” raste ”nadzvučnom” brzinom i udarac u zid kraja je neminovan. To je samo još jedan ”broj” koji je progutao novac, u masovnom uništavanju ljudi.

Neke lirske duše kažu, novcem se ne može kupiti sve, pa navode; ”Novcem možeš kupiti krevet, ali ne i san!”.

Možda! Ali novcem možeš kupiti lijekove za spavanje i tu ti novac, u početku, služi kao pomoć. Ali vremenom ti moraš da kupuješ sve skuplje i sve veće doze lijekova i postojaš ovisan o lijekova i o novcu. Novac ti treba u sve većim iznosima i postaje tvoj gospodar, ti moraš mnogo raditi da bi ga imao, sa velikom vjerovatnošču da češ jednog dana postati imun na sve te lijekove, pa ti onda ni novac ne pomaže više.

Završavajući ovo razmišljanje moj zaključak je da; Da je novac dobar sluga, ali loš gospodar, tj od onog dana kada novac počne upravljati tvojim životom, ti si na ”nepovratnom” putu!

Juli 2013 napisao Mirza Hasanefendić

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply