TROKO O ”SARAJLIJAMA U TREĆEM KOLJENU”

Troko o “Sarajlijama u trećem koljenu”

“Ma mili moji, nije bitno da si rođen u Sarajevu, jedino je bitno da svoje neartikulisane, čobanske navike, primitivizam i druge oblike ponašanja ne doneseš sa sobom u veliki grad u kojem želis živjeti i praviti karijeru. Potrebno je da, osim fizičkog preseljenja tijela, malo i duh prilagodiš urbanom ponašanju. A primitivaca, papaka i seljačina će uvijek biti u dovoljnim količinama, čak i među onima koji su “treća generacija Sarajlija.

Napomenuo bih da prije nešto manje od 300 godina kuga i požari poharaše Sarajevo, nije ostalo više od par hiljada lokalnih  žitelja. Danas kada slušate Sarajlije, gotovo svih 500.000 ih ima Sarajevske korijene koji datiraju “još od dolaska Turaka” i uglavnom su im preci bili age, begovi, knezovi i vlasnici Kiseljaka, cijele Betanije, pa od Pionirske do Jagomira, zatim Skenderije pa sve do Čobanije, Cirkus placa sa Marindvorom, cijele… De se malo uhavizajte i spustite se na zemlju kojom hodate. Malo poniznosti prema ovoj zemlji i istne o sebi. Svako je od nas osoba za sebe koju ne određuje isključivo porijeklo, ima tu malo i vaspitanja iz kuće,škole, komšiluka, doživljenog i viđenog, a ima i od pročitanog, čuj mene pročitanog…”

Mladen Jeličić Troko

Mirza Hasanefendić; Da se grad može uspješno braniti od primitivizma  kulturom, likovnim stvaralaštvom i  ljepotom kreacije potvrdjuje ova mala kolekcija prelijepih umjetničkih kreacija mlade likovne artistkinje Mie Jeličić čije vrijeme dolazi.

Opustite te se od primitivizma oko vas, bar na kratko, i uživajte u stvaralačkoj ljepoti likovne umjetnosti!

 

 

 

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply