PRORICANJE: ŠTA NAS ČEKA SUTRA ? ZAPISANO U TALOGU KAFE…….

AHMED BOSNIC

preuzeto www.bosnic.com

PRORICANJE: ŠTA NAS ČEKA SUTRA? ZAPISANO U TALOGU KAFE!

Sa kafom se može uživati na razne načine, ali samo jedan put vodi do njenog tajanstvenog proročkog kazivanja. Pored dara za otkrivanje pojedinih likova i simbola u šoljici, potrebno je i maksimalno da koristite intuiciju i maštu.

PREDGOVOR: Ahmed Bosnić, novinar, publicista i istraživač, autor koji cijeli svoj radni vijek posvetio otkrivanju ”nekih novih dimenzija” našeg svijet i svjetova koji su nestali i nekih ”neobjašnjivih pojava i tajni”. Njegove teme često tretiraju mogućnost nemogućeg u pokušaju da nam otkrije ili objasni neke pojmove i tajne koji su prisutni u našoj svakodnevnici. Imam privilegiju da autora poznajem od osamdestih godina i uvijek nov i svjež sa svojim otkrićima i pisanjem. Hvala mu za ovaj članak, a oni koji se interusuju za ove teme mogu mnogo više pročitati na blogovim www.bosnic.com i www.astroarca.com.

Gotovo da nema covjeka da bar jednom poslije ispijene kafe nije pogledao u soljicu, pokusavajuci da otkrije likove i figure koje su, igrom slucaja, ostale »ugravirane« na dnu ili na stranama soljice. Dabome, kako se na Balkanu trosi vise kafe od bilo kojih drugih napitaka, dokone »kafedzije« sasvim su se dobro verzirali za proricanje sudbine sto je iscrtava talog kafe.

Slatka kao ljubav…
Tako su spojili dva zadovoljstva: kafu kao svojevrsni uzitak i prastaro covjekovo nastojanje da bar malo otskrine vrata buducnosti (sudbine) kako bi saznao sta ga ocekuje!
Ipak, gledanje u soljicu za kafu nema dugu tradiciju. Od onog dana, prije nesto vise od hiljadu godina, kada je u Etiopiji ili Jemenu otkrivena »quahva«, sto na arapskom znaci »uzbudujuca«, na svom neobicnom putesestviju do danasnjih dana kafa je odusevljavala pjesnike, uzbudivala ljude zeljne ezotericnih iskustava; uz njen miris kovale su se zavjere, pravljene spletke, dizani ustanci i gusene pobune; za nju su se otimali kraljevi i velikodostojnici, otpocinjali ratovi, padale vlade, a drzave zapadale u teske ekonomske krize.
»Quahva« je na tom dugom i zanimljivom putu postala ono sto je danas – kahva, kava, kafa, kofi, kafe…
“Kafa je” – zapisao je Taljeran – “crna kao davo, vrela kao pakao, cista kao andeo i slatka kao ljubav!..”

I jos nesto – ona pruza mogucnost da se zaviri i u buducnost. Ali, za proricanje sudbine i odgonetanje buducih dogadaja potrebno je znatno vise od jedne ispijene soljice kafe. Pored dara za otkrivanje pojedinih likova i simbola na dnu i na stranama soljice, njihovog uprostenog znacenja, potrebno je maksimalno da koristite intuiciju i mastu – da sa lakocom vezete znacenje jednog lika sa drugim, da objasnjavat sliku u globalu, kao i u pojedinostima. Puko objasnjavanje simbola nije dovoljno, ali je neophodno da znate njihovo znacenje.

Da biste naučili pravilno gledati u šaljicu (fildžan) neophodno je da znate jos neka nepisana pravila, a ona su:
• fildžan (ovalna šaljica bez drške) najpogodniji je za proricanje sudbine;
• kafa mora da bude nesto jača, gušća i svježe kuhana;
• pije se vrela, dok se talog još nije sasvim smirio;
• pošto u šaljici ostane malo taloga, lijevom rukom šaljica se lagano okreće da bi se talog što bolje razlio. Kažu da je bitno da se ti pokreti ponavljaju tri ili sedam puta. Po volji!
• šaljica se potom okreće otvorom prema tanjiriću i u tom položaju ostaje sve dok se u njoj talog blago ne osuši. Ako se ranije diže, onda šaljicu treba sa tanjirića staviti na neku krpu kako bi posušila tečnost sa njenih rubova.
• Ne preporučuje se nikakvo nestrpljenje i podizanje šaljici svaki čas, jer je na taj način moguće pokvariti prvobitne simbole.
• Prije nego sto počnete “gatati” neophodno je dobro da osmotrite kompletnu “sliku”. Što su likovi i simboli bliži vrhu šolje, to će se dogadaji koje oni simboliziraju brže odigrati. Oni koji se nalaze pri samom dnu govore o događajima koji su u toku, koji prolaze ili su već prošli. Likovi sa dna šaljice najčešće predskazuju neprijatne događaje vezane za posao i finansije.
• Treba znati da objašnjenja sudbine leže isključivo u TUMAČENJU KOMBINACIJA SVIH SIMBOLA, odnosno njihovom povezivanju u jedinstvenu priću. Upravo zato morate razvijati svoju intuiciju i maštu, a kada “čitate” iz šaljice to činite neopterećeni bilo kakvim podacima koji su vam poznati, a odnose se na život onoga kome predskazujete budućnost.
• “Pečat” kompletnom proricanju iz taloga kafe daje završni čin – “klijent” kažiprstom desne ruke pritiska dno šaljice i istovremeno pomišlja na jednu jedinu želju. Hoće li se ispuniti? Analizom otiska, a postujući objašnjenja simbola (“tumač simbola”), vi ćete mu znati odgovoriti na to pitanje.
• Idealno vrijeme za gatanje je period punog mjeseca, a gata se samo u vremenu od izlaska do zalaska sunca!
• Jedini dan kada se ne preporučuje gledanje u šaljicu za kafu jeste – nedjelja!

Šta je jos potrebno znati?
1. Kafa se kuha u maloj dozi – samo za onoga kome se predskazuje budućnost;
2. Kafi se ne dodaje ništa, nikakvi drugi sastojci, čak ni šećer;
3. Kafa se zajedno sa talogom izlijeva u šaljicu, pije se vrela, u nekoliko većih gutljaja.

Tumač simbola
Simboli i njihova objasnjenja samo su mali dio riznice likova koji su moguci. Naravno, ako u soljici vidite simbol za koji ne navodimo objasnjenje, pokusat cete ga sami objasniti i to, naravno, u kontekstu globalnog utiska, odnosno opsteg predskazanja. Nadalje, likovi u soljici ne moraju stopostotno liciti na likove koje objavljujemo. Naprotiv, sasvim je dovoljno da vas kao “proroka” oni podsjecaju na simbole koje u ovom tumacu objasnjavamo i da ih zatim tako tumacite. No, u svemu ovome potrebno je da masti pustite na volju. Neka ona tumaci simbole…
Dakako, za sve ovo potrebno je stvoriti stimung opustenosti. Onaj ko je napregnut, ko – po svaku cijenu – zeli da “trci” ispred dogadaja, da zloupotrebljava buducnost i dogadaje koji predstoje, tesko da ce uspjeti stvoriti atmosferu u kojoj se sudbina – vidi kao na dlanu.
Kafa voli opustenost i atmosferu istinskog uzivanja. Tek tada ce progovoriti svojim jasnim simbolima… 

AŽDAJA, ZMAJ: Budite oprezni, jer vam prijeti neka opasnost. Moguc zestok sukob na poslu, svađa u porodici ili saobracajni udes ili neka nesreca.

AVION: Ocekuje vas nenadano dugo putovanje. Ako je lik aviona presjecen, moguca je neka nezgoda. Kakva? To ovisi od simbola koji okruzuju lik aviona.

BODEŽ: Prijeti vam neka neočekivana opasnost. Neko vas neprijateljski ne voli. Moguca zestoka svađa s osobom iz sredine u kojoj živite ili sukob sa predstavnicima vlasti…

BOLNIČARKA: Bolest u kuci. Ako je lik blizi rubu soljice, moguce da ce se razboliti neko od vasih najblizih, a ako je simbol pri dnu, moguca je teska bolest sa neizvjesnim ishodom…

BRAVA: Očekuje vas neka prepreka – možda na poslu ili na putu stvaranja karijere. Morate brizljivije planirati svoj zivot. Iznenadne poteskoca u realizaciji neke zamisli, koja vam je vazna u zivotu… 

BREGOVI: Poteskoce na putu općeg napretka, pogotovo ako se iznad simbola nalaze mrlje u obliku oblacica, što bi moglo značiti da ćete sljedećih dana morati biti veoma oprezni…

BROD: Opravdani optimizam. Očekujte dobre vijesti i sretni događaji. Ulazite u sretni period koji je veoma povoljan za sve planove, ukljucujući i planove emotivne prirode…

CVIJET: Potvrda da će vam se sstvarice neka davnasnja zelja ili plan. Nemate razloga za zabrinutost. Otvorena su vam vrata za smjelije planove. Iskoristite ovaj period!

ĆAJNIK: Ako je pri rubu šaljice predstoje vam dani radost, sreće i zadovoljstva, ako je blizu dna, izbjegavajte svađe i sukobe na poslu i u porodici. Moguća ogovaranje prema kojima nećete ostati ravnodušni.

ČAMAC: Ako imate dvojbi ili ako ste u nekakvoj nezgodnoj situaciji, možete ocekivati pozitivan i zadovoljavajuci ishod. Stići će vam iznenadna pomoc od osobe od koje pomoć niste očekivli.

ČASOVNIK: Ako je blizu ruba soljice – morate biti brzi u realizaciji planova; ako je u sredini – dolazi povoljan period, oporavak od bolesti, skladniji zivot, povoljnije fmansije; ako je na samom dnu – cuvajte se opasnosti, prijeti vam nesreca, teska bolest…

ČEKIĆ: Ako je pri vrhu šaljice – savladat cete sve prepreke koje vam se nađu na putu: ako je na dnu šaljice – moguća svađa ili sukob u porodici, sa nekim ko vam je drag i koga ne biste željeli povrijediti.

ĆIZMA: Ako je pri vrhu šaljice – dobitak koji će vas obradovati; ako je na dnu šaljice – neuspjeh, blamaža, javna bruka… Ako je stopalom okrenuta prema rubu, predstoji vam dugo ali uspješno putovanje od kuce.

DRVO S KROŠNJOM: Ispunit ce vam se veoma bitna želja. Ako je na dnu šaljice – uspjet ćete izbjeci neki novčani gubitak, prevazici opasnost, otkloniti potencijalnu nezgodu, spriječiti nepovoljne tendencije u životu…

DIJETE (beba): Pozitivan simbol. Novo prijateljstvo koje će vam donijeti mnoge radosti i duševna zadovoljstva. Prinova u obitelji. Dobitak na igrama na srecu. Moguc uspješan posao, prtiznanje ili povišica ličnog dohotka.

EKSER: Ovo nije dobar simbol. On upozorava da biste svakako morali biti oprezni. Moguća nepravda na poslu ili u sredini do koje Vam je stalo. Čuvajte se tuđe zloba i ogovaranja. Naredni period vam nije naklonjen…

GLJIVA: Ako je pri rubu šaljice – nagovještaj neke promjene u životu. Moguća promjena sredine, selidba, dobitak; ako je pri dnu šaljice – uspjet cete se izvuci iz neke neprijatene situacije ili nevolje.Budite u narednom periodu oprezni.

GONDOLA: ako je gondola pri vrhu šaljice – simbol koji nagovještava nezaboravno putovanja; ako je u sredini šaljice – romantična ljubavna veza, emotivna sreća; ako je pri dnu šaljice – moguća svađa s voljenom osobom.

HARFA (muzički instrument): Pozitivan znak, simbolizira harmoniju u porodici, emotivna stabilnost, sreća u ljubavi, zadovoljstvo u obitelji – opća životna harmonija, koja će potrajati narednih dana.

INSEKT: Nepovoljan simbol. Najavljuje neraspoloženje i moguće brige. Možda vas očekuju dani neizvjesnosti i manjih briga, koje cete uspješno prebroditi. Ipak, budite oprezni. Svaka briga i svaka nevolja ako se zapusti, može prerasti u životni problem.

JAJE: Povoljan znak, znak napretka. Nagovjestava perioda koji ce donijeti uspjeh u svakom pogledu. Vrijeme je da se bavite novim projektima. Vase zamisli mogle bi se realizirati u ovom periodu. Zbog toga ne budite pasivni.

JAHTA (jedrenjak): Nepovoljan simbol. On govori da ste mozda okruzeni  zlobom, neprijateljskim aktivnostima i zaviscu. To može prouzrokovati iznenadni neuspjeh u necemu i uticati da skrenete s uobičajnog puta. Budite oprezni!

JASTREB, ORAO (ptica grabljivica): Vrijeme je da budete oprezni. Moguc sukob sa pretpostavljenim. Moglo bi doći do suđenja, koje ste željeli izbjeći. Moguć sukob sa predstavnicima vlasti. Novčana kazna ili nepredviđeni izdaci.

JARAM: Upozorenje. Obratite pažnju – možda vas neko iskorištava, ruši vas ugled ili vas zloupotrebljava! Obratite pažnju na osobe s kojima se druzite, pogotovo na osobe za koje vjerujete da su vam iskreni prijatelji. Možda oni to i nisu!

JELA, BOR: Budite optimisti. Pred vama je povoljan period, koji treba iskoristiti za realizaciju korisnih zamisli i planova. Uspjeh u radu, u poslu, na stvaralačkom polju. Što je vise jela ili borova, to će vas uspjeh biti veci.

JEDNOROG: Osvrnite se oko sebe – neko vas potajno voli ili je zaljubljen u vas, a vi se ponašate ravnodusno. Razmislite o osobama s kojima se vidjate ili cesto razgovarate telefonom. One prema vama gaje emotivne osjećaje!

KIŠOBRAN: Simbol koji višestruko značenje. U svakom slučaju, bit ce vam potrebno neko skloniste, neka zastita, necija pomoc… Ako je kisobran otvoren, ne sekirajte se, naci cete zastitu; ako je zatvoren – ostacete nezasticeni!…

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply