PITALICA

VLADIMIR KUKAVICA

PITALICA

 

 

 

U zadnje vrijeme pratim razglabanja, neka pametna a neka daleko od toga, kako se izjasniti pri nadolazećem popisu stanovnika u B i H. Već odavno živim izvan te divne zemlje ali ne mogu biti ravnodušan spram onog što se događalo i što se sada događa u toj zemlji od kuda potječem. Spominju se razne teorije o nazivu i porijeklu stanovnika Bosne. Svi se pozivaju na sigurne i naučno dokazane teorije. No zatečen sam činjenicom da su većina tih “naučno dokazanih teorija” međusobno suprostavljene. Osjećam potrebu da se i ja po tom pitanju izjasnim i nešto kažem. Kada ste pročitali već mnoge gluposti pročitajte i moju. Biti će napisana u obliku pitalice.
Otac mi je bio pravoslavac rođen u Bosni, majka katolkinja rođena također u Bosni. Ne pomišljate valjda da su išli negdje van Bosne da bi mene doveli na ovaj svijet. Naravno da sam i ja rođen u Bosni. Najbolji prijatelj a i moja druga supruga bili su muslimani, rođeni u Bosni. E sada, za neke pametno a za neke možda i glupo pitanje: Što sam ja?
Da ne bi ste odgovarali na pametno ili na glupo pitanje odgovor ću vam lično dati u obliku kratke pjesmice:

BOSANAC sam od glave do pete,
takav se rodi i takav bijah kao dijete,
takav sam i danas pun tuge i sijete,
gledajući što mi od Bosne učini
i još uvijek činiš prokleti svijete.

Dali će te ovaj odgovor shvatiti kao pametan ili suprotno tomu, baš me briga. Važno da sam se ja izjasnio o dušu umirio i molim da me slučajno netko od popisivača ne priupita što sam. Dali sam Srbin, Hrvat ili Bošnjak? Nadam se da sam dao jasan odgovor.

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply